Wykonanie
Coś niesamowitego! Zjadłam i naprawdę musiałam się powstrzymywać, żeby nie pobiec smażyć kolejnego. ;) Klasyczny
biszkoptowy omlet, z rozpuszczoną
czekoladą i listkami świeżej
mięty. Do tego szklanka
soku pomarańczowego, kilka
truskawek i można zaczynać długi weekend... ;)
składniki na jedną porcję- patelnia o średnicy 20 cm2
jajkaczubata łyżka
mąkiłyżeczka
cukru trzcinowegoszczypta
solikilka kostek
gorzkiej czekolady2 łyżki posiekanych listków
miętyłyżeczka
masła klarowanegoOddzielić
białka od
żółtek, a następnie ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka utrzeć na kogel
mogel wraz z
cukrem. Dodać przesianą
mąkę, mieszać drewnianą łyżką, dodając stopniowo ubite
białka.Na patelni (należy użyć patelni, którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzać kawałek
masła. Wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Na górze rozłożyć równomiernie posiekaną grubo
czekoladę i listki
mięty. Smażyć, aż omlet zacznie pachnieć i zrumieni się od
spodu.Następnie wstawić patelnię do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec około 5 minut.Smacznego!