ßßß
składniki na jedną porcję- patelnia o średnicy 20 cm2 jajkaczubata łyżka mąkiłyżeczka cukru trzcinowegoszczypta solikilka kostek gorzkiej czekolady2 łyżki posiekanych listków miętyłyżeczka masła klarowanegoOddzielić białka od żółtek, a następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na kogel mogel wraz z cukrem. Dodać przesianą mąkę, mieszać drewnianą łyżką, dodając stopniowo ubite białka.Na patelni (należy użyć patelni, którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzać kawałek masła. Wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Na górze rozłożyć równomiernie posiekaną grubo czekoladę i listki mięty. Smażyć, aż omlet zacznie pachnieć i zrumieni się od spodu.Następnie wstawić patelnię do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec około 5 minut.Smacznego!