Wykonanie
Udało się! Zjadłam kwiata! ;)Planowałam już w zeszłym roku, przyłączyć się do kwiatowej akcji Pinkcake, ale okazało się, że straszny ze mnie mieszczuch, a w centrum miasta żaden zaufany, niepryskany kwiatek nie stanął na mojej drodze. ;)Aż do wczoraj, gdy przez przypadek znalazłam się w pobliżu pięknego, rosnącego sobie na uboczu, krzaka róży. Oskubałam go troszkę i od wczoraj, oficjalnie jestem kwiatożercą! :)Ponieważ nie wiem, co dr Dukan myśli na temat
płatków róż, polecam je tylko na własną odpowiedzialność. Jednak ciasto z samym musem
rabarbarowym polecam każdemu. :)

6
jajek4 łyżki
skrobi kukurydzianej4 + 2 łyżki słodziku do pieczenia4 łyżki
mleka2 łyżki
proszku do pieczeniaaromatu migdałowyszczypta
soliok. 700 g
rabarbaru3 garście
płatków różsok z połowy
cytrynyłyżka
skrobi kukurydzianejsłodzik do smaku
płatki róż do dekoracji
Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki. Zalać minimalną ilością
wody, dodać dwie garście
płatków róż i
sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż utworzy się jednolita masa. Dodać
skrobię i dokładnie rozmieszać, aby nie utworzyły się grudki. Posłodzić wg uznania, dodać pozostałe
płatki. Odstawić do ostudzenia.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać 2/3 z ubitych
białek. Ostrożnie połączyć obie masy. Wylać do tortownicy (ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam tylko dno).Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.Na upieczony
biszkopt przelać masę
rabarbarową. Pozostałe
białka wymieszać z dwoma łyżkami słodzika i kropelką
aromatu migdałowego i przełożyć na warstwę
owocową.Zredukować temperaturę piekarnika do 150 stopni i wstawić ciasto na ok. 15 min, aż
beza się zarumieni.Przed podaniem dokładnie wystudzić i udekorować
płatkami.Smacznego!

***A w przygotowaniu...