Wykonanie
Założenie było proste - ma być zielone i zaakceptowane przez dr. Dukana. ;) Pierwsza myśl "omlet z
brokułami". Myśl miała jednak trochę czasu, by ewoluować i zamiast omleta, wyszły kotlety jajeczne ze
szpinakiem. Oj, bardzo dobrze wyszły! ;)
400 g
mrożonego szpinaku3
jajkaposiekana
papryczka chilliłyżka posiekanego
szczypiorku4 łyżki
otrąb owsianych
czosnekłyżeczka
sosu sojowegosól,
pieprzJajka ugotować na twardo, następnie obrać i drobno posiekać.
Szpinak rozmrozić i odparować nadmiar
wody, przyprawić
czosnkiem,
solą i
pieprzem wg upodobań.Do przestudzonego
szpinaku dodać
jajka,
chilli,
szczypiorek, łyżkę
otrąb i
sos sojowy. Dokładnie wymieszać, lepić średniej wielkości kotlety i obtaczać je w pozostałych otrębach.Podsmażyć do zarumienienia na lekko naoliwionej patelni.Smacznego!