Wykonanie
Czas na powrót do rzeczywistości, czyli... z dr. Dukanem za pan brat. :)Przepis na sernik podała Pani.serwusowa w Galerii potraw, nie jest to, niestety, żadna rewelacja, ale kiedy alternatywą jest pusty talerzyk deserowy przy świątecznym
stole, nawet smakuje... ;)Pozycja do wypróbowania raczej dla osób na diecie, w innym wypadku, proponuję jednak prawdziwe serniki. :)

800 g
chudego serka kremowego2
jajkasok + skorka otarta z
limonki lub
cytrynysłodzik w proszkukilka kropel esencji waniliowejew. starta
marchewkałyżeczka suszonej
skórki pomarańczowejszczypta
cynamonuSerek zmiksować ze słodzikiem, skórka i
sokiem z limonki,
cynamonem oraz esencją
waniliową. Dodawać po jednym
jajku i miksować na gładką masę. Dodać
marchewkę i
skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać. Następnie wylać masę na blaszkę (ok. 20 cm) wyłożoną folią aluminiową.Piec ok. 40-50 min. w temperaturze 180 stopni.Studzić najpierw w uchylonym piekarniku,
potem kilka godzin w lodówce.Sernik nie rośnie prawie wcale, jest dość zbity i bardzo mokry.Smacznego!