Wykonanie
Pomysł na wykorzystanie
jarmużu znalazłam u Olgi, po kilku zmianach, powstała pyszna zupa, spełniająca zasady diety proteinowej. Nie prezentuje się wprawdzie tak ładnie, jak sam
jarmuż, ale jest naprawdę godna polecenia.

ok. 8-10 garści
jarmużu (po obraniu)duża
szalotka2-3 ząbki
czosnku1/2 litra
wywaru warzywnegoew. odrobina chudego
mlekapapryczka chilikmin rzymski
sól,
pieprzjajko ugotowane na twardo (do podania)Liście
jarmużu umyć i wykroić stwardniałe części. Umieścić w garnku razem z posiekaną dowolnie
szalotką, ząbkami
czosnku i
chili (bez pestek). Zalać
bulionem i gotować (pod przykryciem) na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie dokładnie zmiksować, można dodać odrobinę
mleka. Przelać z powrotem do garnka, doprawić do smaku i ponownie podgrzać.Smacznego!

