Wykonanie
Z okazji Różowego tygodnia, zorganizowanego przez Szarlotka, chciałam przygotować coś specjalnego. Przepis na
waniliową pannę cottę znalazłam u Dorotki, dodałam jej kolor i wnętrze. :)I wyszła pyszna, różowa, wyjątkowa...
(2-3 porcje)200 ml kremówki50 ml
mleka250 g
serka śmietankowego (jak na serniki, już zmielonego)3 łyżeczki
żelatynylaska wanilii80 g
cukrugarść suszonych kwiatów hibiskusakieliszek
nalewki malinowejew. twarda
gruszka lub inne
owoceKremówkę,
mleko,
cukier, ziarenka z
laski wanilii i kwiaty hibiskusa podgrzać, do zagotowania, zdjąć z palnika. Odstawić na kilka minut, żeby kwiaty zabarwiły
śmietanę, następnie dokładnie wymieszać i przecedzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
wody.Wszystko zmiksować z
twarożkiem i
nalewką, do uzyskania gładkiej masy. Masę wlać do foremek lub pucharków (ja, na dno każdego włożyłam też połówkę obranej
gruszki skropionej
sokiem z cytryny). Wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.Smacznego!