ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno

Sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne letnie połączenie. Przepis na masę serową znalazłam u Dorotki, poziomki pochodzą z własnej, balkonowej hodowli, a jagody i maliny same wpadają w ręce przy okazji codziennych zakupów. ;)
Polecam gorąco, na ciepłe, i te zimniejsze, letnie dni!
biszkopty
700 g waniliowego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu waniliowego (dałam pół na pół: serek waniliowy i jogurt grecki)
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
owoce do dekoracji (u mnie jagody, poziomki i maliny)
galaretka
Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy (ok. 24 cm). Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Masę serową wylać na biszkopty i pozostawić w lodówce do stężenia. Następnie ułożyć na wierzchu owoce i zalać galaretką (przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu i przestudzoną). Ponownie schłodzić w lodówce, aż galaretka zgęstnieje.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/07/Sernik-na-zimno.html