Wykonanie
Rewelacyjne letnie połączenie. Przepis na masę
serową znalazłam u Dorotki,
poziomki pochodzą z własnej, balkonowej hodowli, a
jagody i
maliny same wpadają w ręce przy okazji codziennych zakupów. ;)Polecam gorąco, na ciepłe, i te zimniejsze, letnie dni!
biszkopty700 g
waniliowego serka homogenizowanego lub gęstego
jogurtu waniliowego (dałam pół na pół:
serek waniliowy i
jogurt grecki)250 ml
śmietany kremówki4 łyżki
cukru pudru2 czubate łyżki
żelatynyowoce do dekoracji (u mnie
jagody,
poziomki i
maliny)
galaretkaBiszkopty ułożyć na spodzie tortownicy (ok. 24 cm). Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.Masę
serową wylać na
biszkopty i pozostawić w lodówce do stężenia. Następnie ułożyć na wierzchu
owoce i zalać
galaretką (przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu i przestudzoną). Ponownie schłodzić w lodówce, aż
galaretka zgęstnieje.Smacznego!



