ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z polewa truskawkowa

Panna cotta z polewa truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Podpatrzona u Majanki, gdyby nie fakt, że po zrzuceniu zimowych ciuchów, wyraźniej widać zdradzieckie skutki prowadzenia bloga, mogłabym jeść, i jeść, i jeść... ;)
250ml śmietany kremówki
50g cukru
laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
woda
200 g truskawek
10 ml soku żurawinowego
50 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta pieprzu
Śmietanę wlać do rondelka, dodać cukier, wanilię. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w łyżce gorącej wody, dodać do śmietany, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
Wlać do małych szklanek lub kokilek, włożyć do lodówki. Schładzać ok. 4 godzin. Przed podaniem włożyć szklanki na sekundę, dwie do wrzątku, wyłożyć deser na talerz.
Truskawki zmiksować z sokiem. Dodać cukier, cukier waniliowy i pieprz. Schłodzić, polać deser bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/04/Panna-cotta-z-polewa-truskawkowa.html