ßßß


Składniki (2 porcje)2 labraksyOliwa4 ząbki czosnkuTymianek2 plastry cytrynySól, pieprzJa podałam labraksy z ryżem i gotowanymi na parze szparagami, ale równie dobrze smakują np. z domowymi frytkami i sałatą.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Umyj dokładnie ryby, również wewnątrz tuszki.Jeśli nie masz nic przeciwko, kiedy jedzenie spogląda na ciebie złowrogo z talerza, pomiń ten punkt, w przeciwnym razie ostrym nożem odetnij labraksom głowy.Ułóż ryby w brytfance, do środka tuszki włóż po garści listków tymianku, rozgnieciony czosnek i po plasterku cytryny.Skrop oliwą – zarówno wnętrze tuszki, jak i całe ryby.Dopraw do smaku solą i pieprzem.Piecz 15-20 minut (w zależności od wielkości ryby).Gotowe!