Wykonanie
Tajemniczy labraks to bardziej swojsko brzmiący
okoń morski. Jest wspaniałą
rybą o delikatnym,
białym mięsie. Udało mi się dzisiaj kupić dwa niewielkie labraksiątka raczej niż labraksy, ale po zielonym minestrone nie pokonalibyśmy większej
ryby. Przyrządziłam je w bardzo prosty, ekspresowy sposób.



Składniki (2 porcje)2 labraksy
Oliwa4 ząbki
czosnkuTymianek2 plastry
cytrynySól,
pieprzJa podałam labraksy z
ryżem i gotowanymi na parze
szparagami, ale równie dobrze smakują np. z domowymi frytkami i
sałatą.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Umyj dokładnie
ryby, również wewnątrz
tuszki.Jeśli nie masz nic przeciwko, kiedy jedzenie spogląda na ciebie złowrogo z talerza, pomiń ten punkt, w przeciwnym razie
ostrym nożem odetnij labraksom głowy.Ułóż
ryby w brytfance, do środka
tuszki włóż po garści listków
tymianku, rozgnieciony
czosnek i po plasterku
cytryny.
Skrop oliwą – zarówno wnętrze
tuszki, jak i całe
ryby.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Piecz 15-20 minut (w zależności od wielkości
ryby).Gotowe!