Wykonanie
Nie jestem mamą, ale z opinii koleżanek, które poczęstowałam tymi
ciasteczkami, dowiedziałam się, że są idealne do zabawy z dziećmi w kuchni. Toczenie kuleczek z ciasta i nakładanie
dżemu to fajna zabawa, którą przetestowała jedna z moich przyjaciółek: dzieciaki piszczały z radości, że mogły pomóc mamie. Kolejnym plusem tych
ciasteczek jest to, że leżały w salaterce nieprzykryte niczym przez kilka dni i nie sczerstwiały. Ale jak macie dzieciaki to takie
ciastka raczej długo nie poleżą ;)Składniki:300 g
masła180 g drobnego
cukru1
jajko480 g
mąkiszczypta
soliulubiony
dżemMiksujemy
masło z
cukrem aż będzie białe i puszyste. Następnie dodajemy
jajko,
mąkę i szczyptę
soli. Łyżeczką nabieramy ciasto, formujemy z niego kulkę. Spłaszczamy i na środku kciukiem robimy wgłębienie na
dżem. Wkładamy w zrobione wgłębienie odrobinę
dżemu. My daliśmy nasz ulubiony-
figowy. Ale równie dobrze może być to
marmolada pomarańczowa, wiśniowa, cytrynowa,
dżem malinowy,
porzeczkowy i jakikolwiek sobie wymarzycie :) Pieczemy 18-20 minut w 180 stopniach.Uff, koniec gadania, bierzcie się do roboty :)Smacznego!
Madzia---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)