Wykonanie
Ten
ser pochodzi z Indii i przypomina tradycyjne
wiejskie sery warzone w garnkach. Należy do najprostszych w wykonaniu
serów. Można go stosować np. na kanapki jak normalny
twaróg. Do tego celu nadaje się znakomicie. My postanowiliśmy jednak gotowy
ser zawinąć w pieluchę i powiesić na kilka miesięcy w przewiewnym miejscu. W ten sposób chcemy zrobić coś na wzór suszonego
twarogu, jakże popularnego na moim rodzinnym Podlasiu. Trzymajcie kciuki, aby wyszedł nam ten smakołyk :)5 litrów pełnotłustego
mleka (świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze)3 łyżeczki kwasku
cytrynowego rozpuszczonego w 3/4 szklanki gorącej
wody lub 12 łyżek
soku z cytrynyW dużym garnku zagotowujemy
mleko, podgrzewamy jeszcze przez chwilę mieszając, aby się nie przypaliło. Zmniejszamy ogień i zanim pianka na
mleku opadnie dodajemy
sok z cytryny. Podgrzewamy 10-15 sekund.Zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy delikatnie aż utworzą się duże kawałki skrzepu. Odstawiamy na 10 minut. Wylewamy skrzep na durszlak wyłożony muślinem. Zawiązujemy końce i trzymamy powstałe zawiniątko pod strumieniem letniej
wody przez 5-10 minut. Obciążamy
ser (dalej w muślinie) około 2,5 kg ciężarem przez około 2 godziny. Ja użyłam czajnika z
wodą.
Ser można przechowywać w lodówce około 2 tyg. My, tak jak wspomniałam na początku, suszymy. A po ususzeniu można go używać tak jak tarty
żółty ser, np. do
makaronu.Smacznego
Madzia---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)