Wykonanie


Sosik, który wygląda i smakuje tak samo jak kupny, ale jest nasz, domowy. W ogóle nie ma co tu dużo gadać, bo zrobienie go jest dziecinnie proste. Zatem czas zakasać rękawy i wziąć się do roboty! Tak jak zrobił to Paweł i sam samiuśki zrobił ten sos! :)Potrzebujemy:5
ostrych papryczek3 ząbki
czosnku3 cm kawałek
imbiru200 g
cukru125 ml
octu (0,5 szklanki)375 ml
wody (1,5 szklanki)1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka
soli1 łyżka
mąki ziemniaczanejPapryczki,
czosnek i
imbir miksujemy w blenderze, tak aby pozostały małe kawałeczki. Następnie wrzucamy do garnka razem z
cukrem,
octem,
solą i
wodą. Gotujemy 5-10 minut.
Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości
wody i mieszając dodajemy do gotującego się sosu. Trzymamy przez chwilę na ogniu, aby zgęstniał do konsystencji rzadkiego
kisielu. Gorący przelewamy do słoiczków lub buteleczek.Smacznego,
MadziaPodpatrzone na osmykolorteczy.blog.pl
