ßßß

Niezawodnym pomocnikiem do jego przygotowania okazał się nóż Victorinox , raz dwa rozprawił się z papryczkami i czosnkiem. Porządne ostrze po raz kolejny nie zawiodło.
Składniki:
10 dużych ostrych papryczek chili ( u mnie kolorowe)duża główka czosnku 10-12 ząbków1 czubata łyżka tartego świeżego imbiru700 ml wody200 ml octu300g cukru2 łyżeczki soli2 łyżki skrobi ziemniaczanejPrzygotowanie:Umyte papryczki chili oraz obrany czosnek posiekać bardzo drobno.Wodę z octem , cukrem oraz solą zagotować.Dodać imbir oraz chili z czosnkiem , gotować kolejne 5 min.Skrobię ziemniaczaną połączyć z odrobiną wody , przelać do garnka , wymieszać.Pozostawić na gazie do zgęstnięcia sosu.Gorący przelać do wyparzonych , suchych słoików , zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem . ( Dla bezpieczeństwa można za pasteryzować )Pozostawić do wystudzenia.

Przepis bierze udział w konkursie – Zachowaj smak wakacji z Victorinox! #MyVictorinoxSmacznego