Wykonanie


Mieliśmy duużo zamrożonych
śliwek, z którymi nie wiedzieliśmy tak naprawdę co zrobić. A jak nie wiadomo co zrobić, to trzeba przerobić na coś co może długo postać. My użyliśmy papryczki suszone, ale jeżeli macie świeże to również doskonale się sprawdzą w tym sosie. No i oczywiście
śliwki nie musza być mrożone :)Potrzebujemy:2 kg
śliwekok. 10
ostrych papryczek3 cm kawałek
imbiru4 ząbki
czosnku250 g
cukru1 szklanka
octu2 łyżki
soliŚliwki,
imbir, papryczki i
czosnek miksujemy blenderem, przelewamy do garnka o grubym dnie i gotujemy jak powidła ok 2 godziny. Gdy
śliwki zgęstnieją i ściemnieją dodajemy
cukier,
ocet i
sól. Gotujemy jeszcze przez jakiś czas, aby masa ponownie zgęstniała. Przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.Smacznego!
Madzia

Podpatrzone na osmykolorteczy.blog.pl---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)