ßßß Cookit - przepis na Ketchup śliwkowy

Ketchup śliwkowy

nazwa

Wykonanie

Długo zastanawiałam się nad nazwą tego przepisu, żeby was nie wprowadzić w błąd :) Od zawsze w mojej kuchni funkcjonuje po prostu jako ketchup śliwkowy- taką też nazwę pozostawiam. Inna niestety nie przychodzi mi na myśl. Tym razem przetwory ze śliwek, ale nie na słodko. Taki sosik/ ketchup idealnie pasuje na kanapki, do wędlin, mięs itd.
Składniki:
2 kg śliwek węgierek
10 sztuk ostrej papryczki
2 łyżki soli
30 dag cukru
¾ szklanki octu
1 duża główka czosnku
Wykonanie:
Śliwki dokładnie umyć i wypestkować, a papryczkę i czosnek drobno pokroić. Włożyć wszystko do dużego garnka i smażyć na małym ogniu około 3 godzin.
Następnie dodać cukier i ocet i smażyć kolejną godzinę. Po ostygnięciu zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do słoiczków i pasteryzować około pół godziny.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/09/ketchup-sliwkowy.html