Wykonanie
Długo zastanawiałam się nad nazwą tego przepisu, żeby was nie wprowadzić w błąd :) Od zawsze w mojej kuchni funkcjonuje po prostu jako
ketchup śliwkowy- taką też nazwę pozostawiam. Inna niestety nie przychodzi mi na myśl. Tym razem
przetwory ze
śliwek, ale nie na słodko. Taki sosik/
ketchup idealnie pasuje na kanapki, do
wędlin,
mięs itd.

Składniki:2 kg
śliwek węgierek10 sztuk
ostrej papryczki2 łyżki
soli30 dag
cukru¾ szklanki
octu1 duża główka
czosnkuWykonanie:
Śliwki dokładnie umyć i wypestkować, a papryczkę i
czosnek drobno pokroić. Włożyć wszystko do dużego garnka i smażyć na małym ogniu około 3 godzin.

Następnie dodać
cukier i
ocet i smażyć kolejną godzinę. Po ostygnięciu zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do słoiczków i pasteryzować około pół godziny.
