Wykonanie

Witajcie w nowym roku! :) Jak tam, gotowi do pracy? Wypoczęci? Bo jeśli chodzi o mnie, to ani gotowy, ani wypoczęty. Ale powoli oswajam się z myślą, że
pora wrócić do fabryki. A żeby wam się lepiej pracowało to przygotowaliśmy pewien smakołyk, tak żeby sobie pyszne kanapki do pracy zrobić. Absolutnie pyszny pasztet w słoiku. Bo przecież każdy lubi pasztet! Eeee, nieee... To chyba nie tak było. To chyba z kremówkami. Że każdy lubi kremówki. Tak, chyba tak... Ale pasztet przecież też każdy lubi! Zwłaszcza taki pasztet. Samodzielni zrobiony, gdy się wie co właściwie w nim jest. A warto zrobić, bo nie dość, że naprawdę jest smaczny, to jeszcze całkiem prosty w zrobieniu.Składniki na 2 średniej wielkości słoiki400 g
szynki100 g podgardla85 g
wątróbki drobiowej375 ml
wody40 g
kaszy manny1
jajko8 g
soli1/3 łyżeczki
czarnego pieprzu1/3 łyżeczki
majeranku1 kulka
ziela angielskiegogałka muszkatołowa do smaku
Szynkę i podgardle kroimy w kostkę, ok. 3x3 cm. I parzymy przez 30 minut w wodzie o temperaturze ok. 80 stopni.
Wątróbkę w osobnym garnku parzymy we wrzątku przez 30 sekund.
Wodę z
wątróbki wylewamy,
woda po
szynce jeszcze się przyda.
Szynkę, podgardle i
wątróbkę mielimy na małych oczkach, ok. 3 mm.
Wodę po gotowaniu
szynki i podgardla zagotowujemy i wsypujemy
kaszę. Od razu szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Całą zawartość wlewamy do zmielonego
mięsa, dodajemy
sól,
jajko i resztę przypraw. I miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1 , 5 litra: 120, 80, 60 minut.Pierwsza pasteryzacja
daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)