ßßß Cookit - przepis na Chleb z San Francisco

Chleb z San Francisco

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chleb z San Francisco. Prawdę mówiąc nie wiem skąd taka nazwa. Czy faktycznie właśnie taki chleb wypieka się w mieście świętego Franciszka? A może ten chleb ma tyle wspólnego z San Francisco co ryba po grecku z Grecją? Czyli nic... Nie wiem, nie bardzo czułem potrzebę szukania źródeł. Nazywa się jak się nazywa, to mało istotna rzecz. Ważne, że smakuje doskonale! Mąka pszenna, zakwas żytni, odrobina octu balsamicznego... Doskonały duet, a nawet trio :)
Zapraszam zatem!
400 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
250 g aktywnego zakwasu żytniego
375 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki octu balsamicznego
mleko do posmarowania chleba
Do wody wsypujemy drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy 375 g mąki pszennej (jasnej), zakwas, ocet i sól. Dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki się połączyły, żeby w mące nie było grudek. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe 25 g jasnej mąki pszennej i całą mąkę pełnoziarnistą. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i lepiące. Wyrabiamy tak około 10 minut. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin (2-5, w zależności od temperatury otoczenia) do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy. Wówczas delikatnie smarujemy wierzch chleba mlekiem, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/01/chleb-z-san-francisco.html