Wykonanie
Kolejny wpis o burgerach. A właściwie o dodatkach do nich,
póki co. Bo przypominam, że zanim wyruszymy z właściwymi przepisami na burgery, to najpierw chcemy zamieścić wpisy na różne dodatki, do których
potem będziemy się odwoływać. Dzisiaj zatem
przyprawa cajun. Jest rewelacyjna i można ją nie tylko do burgerów stosować. Idealnie nadaje się jako marynata grillowa do wszelakiego
mięsa. A nawet do ryb czy pieczonych
kurczaków. To
przyprawa amerykańskiego południa, obszaru Zatoki Meksykańskiej. W zasadzie cała Luizjana stoi na tej
przyprawie. Bo właśnie nazwa
przyprawy wzięła się od ludności Cajun zamieszkującej bagienne obszary Luizjany. To ostra
przyprawa, a cała kuchnia cajun jest, można by
rzec, "chłopska". Wyrazista i prosta. I naprawdę fajna. Często oparta na potrawach jednogarnkowych. Zachęcam do zgłębienia tematu, a ja wracam już do samej
przyprawy.Nie jest ona jednorodna. To znaczy jest wiele przepisów na nią. Nie ma jednego prawdziwego. Nawet gdybyśmy kupili kilka takich przypraw kilku różnych firm i porównali skład to okazało by się, że naprawdę bardzo mogą się różnić. Wspólna cecha jest jedna: to pikantna
przyprawa. Ja starałem się skomponować dla was jednocześnie łatwą do przygotowania i bogatą w smak i aromaty przyprawę.15 łyżeczek
słodkiej papryki w proszku3 łyżeczki
pieprzu cayenne3 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
tymianku3 łyżeczki
czarnego pieprzu3 łyżeczki
białego pieprzu3 łyżeczki
czosnku w proszku3 łyżeczki suszonych
płatków cebuli3 łyżeczki
kminu rzymskiegoWszystkie składniki miksujemy w blenderze, aż powstanie gładka
sypka przyprawa. Można też utrzeć w moździerzu, ale to nieco czas i energii wymaga. Próbowałem w moździerzu, ale po kilku minutach zrezygnowałem i wziąłem blender. Minuta i było po sprawie :)Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)