Wykonanie
Dobra, rozgadałem się i przynudzać zaczynam, muszę zostawić trochę głupot na kolejny wpis z
szynkowarem w roli głównej (który zresztą będzie niebawem).Zapraszamy zatem na
miodową pierś z
indyka w postaci doskonałej
wędliny.1 kg piersi z
indyka10 g
soli peklowej10 g
soli zwykłej1 łyżeczka granulowanego
czosnku20 ziarenek
pieprzu3 łyżki płynnego
miodu4 łyżeczki
żelatynyMięso kroimy w dość dużą kostkę, tak mniej więcej 4 cm.
Pieprz mielimy w moździerzu i mieszamy z obiema
solami,
żelatyną,
czosnkiem i
miodem. I taką papkę mieszamy z
mięsem. Przykrywamy i chowamy do lodówki na 12 godzin żeby się zamarynowało. Po tym czasie przekładamy
mięso do woreczka od
szynkowara i w tym woreczku wkładamy do
szynkowara. Zakręcamy i wstawiamy do wysokiego garnka. Nalewamy tyle
wody, żeby sięgała 3-4 cm poniżej wysokości
szynkowara. I grzejemy przez 2 godziny.
Woda powinna
mieć temperaturę 80-90 stopni (możemy wykorzystać termometr, który również znajduje się w sklepie Dobrej
Kiełbasy). Po tym czasie wyłączamy ogień i czekamy aż
woda w garnku całkowicie przestygnie. Wyjmujemy
szynkowar i chowamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej na całą dobę). Po tym czasie wstawiamy na 2-3 minuty
szynkowar go gorącej
wody żeby łatwiej wyjąć
wędlinę. Wyjmujemy i gotowe.Smacznego!Do przygotowania tej miodowej
wędliny posłużyliśmy się następującymi sprzętami ze sklepu Dobrej
Kiełbasy:
Tutaj poddaliśmy
wędlinę testom naszej najbardziej wybrednej ekspertki. Przebiegły one pozytywnie :)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)