Wykonanie

Aaahh, cudownie. Jest 8:30 (gdy piszę ten post) i właśnie wróciłem z prawie godzinnego wylegiwania się na wiklinowym fotelu w ogródku w pełnym słońcu. Ledwie poranek, słońce już takie mocne. Fajnie, czuć lato. Więc wygrzałem się porządnie zajadając
lody. Te same
lody, na które właśnie teraz podam wam przepis. Ultra proste, niemal same się robią, bez większego wysiłku. Dwa dni temu zamieściliśmy przepis na krem
cytrynowy lemon
curd. I teraz właśnie ten lemon
curd wykorzystamy do
lodów.Te
lody smakują trochę inaczej niż sklepowe. Nie, nie, nie są gorsze, absolutnie. Są po prostu inne. Zależy od indywidualnego smaku, komuś mogą smakować lepiej niż sklepowe, komuś gorzej. Są po prostu tak jakby tłustsze i bardziej kremowe. Czuć w nich gęstą masę, a nie samą
wodę. Czuć ciężar
śmietany,
masła i
jajek. Czyli tak jak lubię, dla mnie są idealne! :)A niedługo chyba planujemy zakup maszyny do
lodów więc będziemy mogli porównać smak domowych
lodów z maszyny i bez maszyny. Więc może kilka nowych przepisów się pojawi :)A tymczasem zapraszamy na
lody:300 ml schłodzonej
śmietany kremówki 36%lemon
curd z TEGO przepisuPrawda, że mało składników?
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy schłodzony lemon
curd. Miksujemy jeszcze tylko przez moment żeby krem połączył się ze
śmietaną.Przekładamy do pojemnika i chowamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin. I to wszystko :)A do
lodów polecam "Tyle słońca w całym
mieście" Anny Jantar, ja właśnie teraz słucham :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)