ßßß Cookit - przepis na Lody bananowe

Lody bananowe

nazwa

Wykonanie

Lody są według mnie nieodłączną częścią lata. Chociaż jem ich bardzo mało, to obok takich domowych nie potrafię przejść obojętnie. Robiłam je już wielokrotnie, w kilku wersjach smakowych, ale ostatnio rządzą banany.
Lody są dość sycące, łatwo się nimi najeść. Jednak nie są zbite, ich konsystencja jest idealnie gładka.
Jeśli nie przepadacie za bananami zamiast curdu bananowego możecie zrobić brzoskwiniowy, jagodowy czy malinowy.
Swoje lody podałam z frużelina jeżynową, na którą przepis podam za niedługo oraz z ciastkiem migdałowym.
Składniki:
curd bananowy, porcja jak w przepisie
250ml śmietany 30%
Śmietanę ubijamy na sztywno. Curd przekładamy do miski, dodajemy do niego śmietanę i dokładnie miksujemy.
Masę wkładamy do zamrażarki, włożoną do szczelnie zamykanego pojemniczka.
Lody miksujemy co 1-2 godziny. Powinny być gotowe po około 6 godzinach.
Jeżeli nie zamierzamy jeść ich w dniu przygotowania i będziemy mrozić je dłużej, to przed podaniem należy wyjąć je na około pół godziny, aby zmiękły.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/lody-bananowe.html