Wykonanie
Lody są według mnie nieodłączną częścią lata. Chociaż jem ich bardzo mało, to obok takich domowych nie potrafię przejść obojętnie. Robiłam je już wielokrotnie, w kilku wersjach
smakowych, ale ostatnio rządzą
banany.
Lody są dość sycące, łatwo się nimi najeść. Jednak nie są zbite, ich konsystencja jest idealnie gładka.Jeśli nie przepadacie za
bananami zamiast
curdu bananowego możecie zrobić
brzoskwiniowy,
jagodowy czy malinowy.Swoje
lody podałam z frużelina
jeżynową, na którą przepis podam za niedługo oraz z
ciastkiem migdałowym.Składniki:
curd bananowy, porcja jak w przepisie250ml
śmietany 30%Śmietanę ubijamy na sztywno.
Curd przekładamy do miski, dodajemy do niego
śmietanę i dokładnie miksujemy.Masę wkładamy do zamrażarki, włożoną do szczelnie zamykanego pojemniczka.
Lody miksujemy co 1-2 godziny. Powinny być gotowe po około 6 godzinach.Jeżeli nie zamierzamy jeść ich w dniu przygotowania i będziemy mrozić je dłużej, to przed podaniem należy wyjąć je na około pół godziny, aby zmiękły.Smacznego:)