Wykonanie

Ostatnie wakacyjne
lody. Mocno
cytrynowe, proste i szybkie do zrobienia. Nie wymagają użycia maszynki do
lodów.Składniki na 750 ml
lodów:400 ml
śmietany kremówki 36 %, schłodzonejok. 350 ml (półtora szklanki) lemon
curdpaski ze
skórki z cytryny, uprzednio wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem (otrzymane za pomocą zestera)
Śmietanę ubić na sztywno. Trzy łyżki lemon
curd odłożyć na bok, a resztę delikatnie połączyć z ubitą
śmietaną. Masę przelać do plastikowego pojemnika. Na wierzch wyłożyć odłożony lemon
curd i za pomocą końca łyżki zrobić esy-floresy.Wierzch posypać
skórką cytrynową. Zamknąć pojemnik i schować do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Wyjąć ok. 20 minut przed podaniem, by nieco zmiękły.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: