ßßß
Ostatnie wakacyjne lody. Mocno cytrynowe, proste i szybkie do zrobienia. Nie wymagają użycia maszynki do lodów.Składniki na 750 ml lodów:400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonejok. 350 ml (półtora szklanki) lemon curdpaski ze skórki z cytryny, uprzednio wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem (otrzymane za pomocą zestera)Śmietanę ubić na sztywno. Trzy łyżki lemon curd odłożyć na bok, a resztę delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Masę przelać do plastikowego pojemnika. Na wierzch wyłożyć odłożony lemon curd i za pomocą końca łyżki zrobić esy-floresy.Wierzch posypać skórką cytrynową. Zamknąć pojemnik i schować do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Wyjąć ok. 20 minut przed podaniem, by nieco zmiękły.Życzę smacznego!


Udział w akcjach kulinarnych: