Wykonanie

Dzisiaj mamy dla was fantastyczny
napój. Doskonały w upalne dni, bardzo orzeźwia. Jak również można się nim najeść nawet :) U nas
mango lassi z całą pewnością jeszcze nie raz zagości.Na dwie duże porcje:2
mango400 ml
jogurtu naturalnego4 łyżeczki
mioduszczypta
soliszczypta
kardamonuMango obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do misy blendera, zalewamy
jogurtem i
miodem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy
przyprawy i podajemy od razu.Takie
mango lassi będzie dość gęste. Jeżeli chcemy nieco rzadsze to można dodać garść kostek
lodu. I rozrzedzi i schłodzi.A teraz garść uwag: prawdziwe
mango lassi robi się z azjatyckich odmian
mango. Te dostępne u nas są z Ameryki Południowej. Różnią się tym, że są po prostu mniej słodkie. Dlatego ten dodatek
miodu.
Mango lassi można robić z różnych odmian tego
owocu, ale najlepsza jest odmiana Kesar. Raczej niemożliwe jest żebyśmy kupili świeże
mango tej odmiany. Ale bez problemu da się kupić pulpę w puszce. I to byłoby optymalne rozwiązanie. Wówczas spokojnie można pominąć dodatkowe słodziki, takie jak
miód.
Jogurt można zastąpić
zsiadłym mlekiem.
Sól i
kardamon to dość istotne składniki, nie zapominajcie o nich.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)