Wykonanie
A taka sobie zwykła tradycyjna
bagietka. A nawet cztery zwykłe tradycyjne
bagietki :) Bo właśnie
Madzia kupiła mi formę na
bagietki i postanowiłem ją wypróbować. Jak widać próba udana doskonale,
bagietki wyszły naprawdę smaczne. Mam teraz taki pomysł, żeby najróżniejsze
bagietki tworzyć,
póki mi się nie znudzi. Może kolejne
będę cebulowe, czy jakoś takoś...Ale dobra, noc ciemna jest już teraz jak to piszę, więc nie
będę przedłużał i przechodzę do konkretów.Zatem przepis na 4
bagietki :750 g
mąki pszennej typ 480400 ml gorącej
wody10 g
drożdży instant (lub ok. 30 g świeżych)2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soliNa początek w misce zalewamy
mąką gorącą, ale nie wrzącą,
wodą. Mieszamy łyżką, a następnie dodajemy
drożdże,
sól i
cukier. Wyrabiamy ciasto przez jakieś 15 minut, smarujemy wyrobioną kulkę ciasta
olejem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie znowu przez moment (ze 30 sekund) wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 4 części. Każdą część wałkujemy na długi prostokąt i składamy zakładając dłuższe boki ku środkowi. Mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli... :) A jak nie rozumiecie to po prostu uformujcie z tego 4
bagietki techniką dowolną :)Następnie odkładamy
bagietki na foremkę i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 minut. Po wyrośnięciu można
bagietki naciąć skośnie w kilku miejscach, będą ładniej wyglądały. Ja akurat swoich nie naciąłem, zapomniałem. Smarujemy
olejem po wierzchu i pieczemy 30 minut w 220 stopniach.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)