Wykonanie



Tak sobie sam w domu
siedzę,
Madzia jak zwykle wyjechała. Za tymi jej wyjazdami i nocnymi wyjściami to ja już naprawdę nie nadążam. Ale mam chociaż wtedy czas dla siebie. Tak jak dzisiaj właśnie :) Wyspałem się porządnie, całe mieszkanie posprzątałem, podłogi pomyłem, obiad zrobiłem,
chleb upiekłem, film obejrzałem (polecam Ładunek 200 - ale to raczej dla miłośników twardego, bezlitosnego rosyjskiego kina), a teraz
siedzę sobie z
piwem i
chipsami i piszę dla was przepis :) A jak napiszę to pewnie kolejny film odpalę, w końcu
piwa i
chipsów ci u mnie dostatek :)
Chleb z
żurawiną chodził za mną naprawdę już od dawna. Problemem było to, że od jakiegoś dłuższego czasu kompletnie nie ruszałem się z domu. Tylko raz na dwa tygodnie na uczelnię wychodziłem. I to wszystko. I nie miałem gdzie upolować
żurawiny. Ale w końcu zdobyłem, w końcu mam :)
Chleb okazał się bardzo miękki i sprężysty, a
żurawina nadała mu genialnej słodkości. Myślę, że idealnie nadaje się do
serów i
wędlin. Zresztą pewnie do wszystkiego się nadaje :) Zdecydowanie to jeden z lepszych
chlebów, które ostatnio zrobiłem.A dzisiejszy chlebek sponsoruje ekologiczny sklep naturo.pl i ich
płatki gryczane .500 g
mąki pszennej120 g
płatków gryczanych20 g świeżych
drożdży200 ml gorącej
wody200 ml zimnego
mleka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru50 g
suszonej żurawinyDo dużej miski wlewamy gorącą
wodę i zimne
mleko. Dodajemy
płatki gryczane,
mąkę, następnie
drożdże,
cukier i
sól. Na koniec
żurawinę i mieszamy. Powinniśmy otrzymać elastyczne ciasto nie przylegające do dłoni. Będziemy musieli tak wyrabiać to ciasto ze 20 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy i przekładamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej). Okazało się, że sporo tego ciasta jest więc ja je po prostu na dwie foremki podzieliłem. Jedną taką zwykła jak zawsze robię i drugą małą. U was to będzie zależało od tego jakie macie foremki. W
sumie równie dobrze możecie po prostu uformować duży bochenek bez formy.I znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut. Tuż przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch
chleba olejem.Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :)A jeśli chcemy to możemy również zrobić ten
chleb z maszyny. Po prostu wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika maszyny (
żurawinę dopiero po sygnale dodawania składników), ustawiamy program podstawowy, wagę w okolicach kilograma (lub nieco więcej - każda maszyna ma inaczej) i odpalamy. I mamy czas na jakiś film zanim maszyna nas zawoła na gotowy chlebek.

Delikatesy ekologiczne naturo.plDelikatesy Naturo.pl – Zapraszamy na ekologiczną stronę życia.

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)