Wykonanie
Jak zwykle zabieram się za robienie
chleba około północy :/ Eeehh... Zawsze tak jest. A
potem rano zastanawiam się dlaczego taki niewyspany jestem. Dzisiaj cały dzień różne sprawy z
Magdą załatwialiśmy. A że trochę sporo tego było to i do samego wieczora nam się zeszło.
Potem w domu obiad jeszcze trzeba było zjeść (w
porze późnej kolacji) i teraz właśnie, jak prawie północ na zegarze,
mogę się za swój chlebek zabrać. Ale postanowiłem taki szybszy niż zwykle zrobić. Da mi to z godzinę snu więcej :)
230 g ugotowanych
ziemniaków200 g
mąki pszennej pełnoziarnistej250 g
mąki zwykłej pszennej50 g
mąki żytniej razowej typ 720200 g
wody (tej w której gotowały się
ziemniaki)10 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli4 łyżeczki
makuNajpierw oczywiście gotujemy
ziemniaki. Jak ugotujemy to przeciskamy przez praskę, czy też w inny sposób gnieciemy. Prosto do miski. Teraz ziemniaczki nam stygną, a w tym samym czasie stygnie też
woda po ziemniakach. Jak stygnięcie będzie się
mieć ku końcowi to bierzemy szklankę i nalewamy do niej 2 łyżki
wody. W tej wodzie rozpuszczamy
drożdże i z naszej
mąki pszennej bierzemy jedną łyżkę i dodajemy do szklanki. Mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Następnie wlewamy to do misy z
ziemniakami, mieszamy, a później dodajemy resztę składników.Ciasto wyrabiamy 10 minut. Będzie się kleiło, ale tak to już jest jak dodajemy
ziemniaki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie przez moment znów wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu przykrywamy ściereczką i tym razem odstawiamy na 40 minut. Ciasto nam ładnie wyrośnie.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut.Pomysł na ten chlebek znalazłem na www.
chleb.info.pl---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)