Wykonanie


Teraz pyszny zielony (no może nie aż tak do końca zielony)
szpinakowy chlebek. Kiedyś robiłem już
szpinakowy (ale inny, z maszyny) i Karolina mówiła, że to jej ulubiony
chleb :) To pomyślałem, że jakąś nową wersję zrobię, a niech dziewczyna ma i się cieszy. A teraz oczywiście
Magda to przeczyta i da mi w łeb :) Eeehh, ja to mam ciężkie życie... Ale żono, żono, przecież nie musisz być zazdrosna o Karolinę, przecież to siostra! :)No dobra, wstęp zrobiłem - mało śmieszny, bo piszę to po północy i oczy mi się już zamykają - więc można przejść do konkretów.

Składniki na 2 bochenki:450 g
mrożonego szpinaku150 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru
1 kg
mąki20 g świeżych
drożdży350 g zakwasu żytniego100 g
masła2 ząbki
czosnku2-3
pieczarkiNajpierw wrzucamy na patelnię
mrożony szpinak i na małym ogniu rozmrażamy. Dodajemy
masło,
sól,
cukier i drobno posiekany lub wyciśnięty
czosnek. Jak już się wszystko rozmrozi/rozpuści to wyłączamy gaz i niech
szpinak stygnie. A jak trochę przestygnie to wrzucamy go do dużej miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz
pieczarek. Mieszamy 20 minut. Ciasto pewnie będzie dość lepiące. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę żeby wyrosło.
Potem moczymy dłonie (żeby ciasto się nie lepiło), wygniatamy ponownie przez kilka sekund i przekładamy do dwóch keksówekk wyłożonych papierem do pieczenia. Kroimy na plasterki
pieczarki i kładziemy przez całą długość
chlebka.Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Potem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 45 minut.Smacznego! :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)