ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej

Ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej

nazwa

Wykonanie

Kiedy byłam małą dziewczynką i chorowałam musiałam oczywiście leżeć w łóżku. Nienawidziłam tego z całego serca, ponieważ wszechogarniająca nuda dawała się we znaki gorzej niż ból i gorączka. Jedynym pocieszeniem było to, że mama robiła pyszne drożdżowe ciasto i mogłam bez żadnych zakazów zjeść ile się dało i to w łóżku! Czy można wyobrazić sobie coś lepszego?! dziś dałabym wszystko, żeby móc w czasie choroby poleżeć w łóżku choćby jeden calutki dzień. Niestety, moja dwuletnia córka chyba nie podziela tej opinii i skutecznie mnie od tego pomysłu odwodzi. Dlatego aby umilić sobie czas przeziębienia, które niestety nie ominęło na, postanowiłam, tak jak niegdyś moja mama, upiec ciasto drożdżowe. Pozwoliłam sobie nawet zjeść je w łóżku, potwornie nakruszyć i razem z córą wytarzać się ze śmiechem w pościeli, a co!
Polecam Wam moją wersję ciasta drożdżowego z dodatkiem zdrowej, pysznej mąki orkiszowej. Idealne na podwieczorek w ponury i deszczowo-śniegowy dzień.
Skład:
350g mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
4 żółtka
1/2 kostki masła
5g drożdży
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
garść rodzynek lub suszonej żurawiny (ja dodałam i jedno i drugie)
cukier puder do posypania
A jak je robimy:
1. Mąki przesiewamy do dużej miski.
2. Odlewamy pół szklanki mleka, lekko podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże. Pozostawiamy do czasu aż drożdże zaczną działać. Zajmuje to zaledwie chwilkę. W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i zostawiamy do ostygnięcia.
3. Do mąki dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, pozostałe mleko i mieszamy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i przestudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy lekko napowietrzając ciasto (podczas mieszania wystarczy energicznie podbijać je ku górze).
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (około 20-30min). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
5. Formy do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy mąką (ciasta jest akurat na dwie nieduże keksówki).
6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 25-30 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub domowym lukrem.
Przyszedł łasuch....
wypił nawet mleko!
Spokojnego popołudnia
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/01/ciasto-drozdzowe-z-maki-orkiszowej.html