ßßß
Typowo jesienna zupa... Kluczem do sukcesu tej zupy są lekko kwaśne jabłka, dzięki którym ożywimy smak selera...Szybka, tania i smaczna... wszystkie składniki poza kurczakiem pochodziły z mojego ogródka... można powiedzieć moja EKO zupa:-)Składniki:2 bulwy selera (średniej wielkości)2 marchewki1 por1 korzeń pietruszki4 jabłka (lekko kwaśne)1 jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie)2 uda z kurczaka2 liście laurowekilka ziarenek ziela angielskiegosól, pieprzWykonanie:Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Możemy pokroić na mniejsze kawałki (szybciej nam się ugotują)Do garnka o poj. 2,5 l wrzucamy wszystkie warzywa i uda z kurczaka, zalewamy wodą do 2/3 wys. garnka. Dorzucamy 2 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zioła można włożyć do gazy albo do zaparzacza i w ten sposób wrzucić do zupy (później będzie łatwiej je wyłowić)Gotujemy na małym ogniu, do chwili, aż warzywa i kurczak będą miękkie. Między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Z garnka wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie. Wyjmujemy również mięso z kurczaka od tej chwili nie będzie nam potrzebne do zupy (możemy sobie je zjeść po zupce:-)).Zupę z warzywami miksujemy. Uwaga to ma być krem, postarajmy się aby nie było grudek.Po zmiksowaniu przelewamy zupę do miseczek. Możemy udekorować porcję zupy pokrojonym w kostkę lub talarki surowym jabłkiem, ale nie jest to konieczne.Smacznego