Wykonanie
Najlepiej smakuje ze świeżymi leśnymi
jagodami, ale jeśli się ma mrożone amerykańskie to dlaczego ich nie wykorzystać :) Do koktajlu dodaję
surowe żółtko dlatego
jajko przed rozbiciem należy sparzyć. Dlaczego
żółtko do koktajlu? Otóż samego surowego nie zjem a w koktajlu jest niewyczuwalne.

Składniki:200 ml
jogurtu naturalnegogarść
borówek (u mnie amerykańskie mrożone)garść
orzechów włoskichsurowe żółtko wiejskie1 łyżeczka
miodu (opcjonalnie)Do pojemnika przełożyć
jogurt z
borówkami i
orzechami. Rozdrobnić blenderem. Na końcu dodać
żółtko przemieszać widelcem. Można dosłodzić
miodem ale ja tego nie robiłam.Szukałam i szukałam opracowań w
sieci, które mówią prawdę o jajkach a chodziło mi głównie o
żółtko. Udało się :) przedstawię Wam krótkie streszczenie a całość opracowania znajdziecie tutaj .Wartościowe składniki
żółtka jaja to:specyficzne kwasy tłuszczowe, które są bogatym źródłem kwasu arachidonowego oraz dokozaheksaenowego (DHA). Zawartość i proporcje tych kwasów mają duże znaczenie dla prawidłowego wzrostu niemowląt i budowy ich centralnego układu nerwowego;lecytyna i cholina - odgrywa istotną rolę w tworzeniu biologicznych ścian komórkowych, jak również we właściwym transportowaniu przez nie określonych składników. Cholina istotna jest w diecie kobiet w okresie ciąży, karmiących piersią, gdyż ma wpływ na prenatalny i noworodkowy rozwój mózgu i rdzenia kręgowego. Ma też wpływ na poprawę pamięci;ksantofile - takie jak luteina i zeaksantyna, mają istotne znaczenie w profilaktyce zdrowotnej oczu, zwłaszcza podczas postępującego z
wiekiem pogorszenia widzenia, obniżają bowiem ryzyko wystąpienia degeneracji plamki żółtej oka;witaminy - szczególnie duża ich zawartość dotyczy rozpuszczalnych w tłuszczach
żółtka witamin: A, D E i K oraz wit. z grupy Bfoswityna - jest głównym źródłem fosforu występującego w
żółtku jaja.Polecam film "Jak pozbyć się miażdżycy" Jerzy ZiębaNie bójmy się
żółtek :)