Wykonanie

Rewelacyjny pasztet podpatrzyłam u Jadłonomii . Troszkę zmodyfikowałam , ale wyszedł wyśmienity Przypieczona skórka i wilgotny w środku. Można jeść bez dodatków lub z
kiszonym ogórkiem albo z sosem z
jogurtu i
koperku .SKŁADNIKI :1
kalafior4 średnie
ziemniaki10
suszonych pomidorów5 łyzek
płatków jaglanych - błyskawicznych2 łyżki
otrebów pszennych2 ząbki
czosnkupęczek
pietruszki1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka
czarnego pieprzusól do smaku
Kalafiora dzielimy na małe różyczki ,
ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki .Nacieramy
oliwą i układamy na blasze i pieczemy do miękkości ok 30 min w 220 C . Zagotowujemy pół litra
wody , i gotujemy 2-3 minuty
płatki jaglane . Mieszamy . Do miski przekładamy upieczone warzywa ,
pomidory ,
czosnek , posiekana
pietruszkę ,
przyprawy i
płatki jaglane . Miksujemy na gładka masę . Dodajemy
otręby , mieszamy . Masę przekładamy do foremki , pieczemy ok 40 min w 220 C . Studzimy , wkładamy do lodówki i kroimy dopiero na drugi dzień .