Wykonanie
Nigdy w życiu nie wiedziałabym, że istnieje ktoś taki jak Siostra Aniela, gdyby nie moja Babcia. Babcia upodobała sobie ten przepis na rogaliki i katuje częstuje nas nimi za każdym razem jak przyjdziemy. Są pyszne, naprawdę!Siostra Aniela Garecka prowadzi(ła?) program "Anielskie przepisy Siostry Anieli" i wiem, że zostło wydanych parę książek z jej przepisami, m.in. "Klasztorna Kuchnia", "Jarska kuchnia", "Ciasta" i "Anielska kuchnia". Być może istnieją jeszcze jakieś inne, ale tego niestety nie wiem - na te powyżej udało mi się kiedyś natknąć w internecie ;)

Składniki:3 szklanki
mąki1 kostka
miękkiej margaryny1
jajo2 płaskie łyżki
cukru5 dkg
drożdży1/2 szklanki
mlekaszczypta
soliulubiony
dżem1
żółtkogruboziarnisty
cukier do obtoczenia
Mąkę przesiewamy i lekko zagniatamy z
margaryną.
Mleko podgrzewamy (musi być ciepłe, absolutnie nie gorące, bo wtedy nie wyjdzie zaczyn), dodajemy 2 łyżki
cukru i mieszamy aż
cukier się rozpuści. Wkruszamy
drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu
drożdży dodajemy je do
mąki z
margaryną, dodajemy
jajko i szczyptę
soli i wyrabiamy jednolite ciasto i formujemy z niego kulę, którą topimy w garnku z zimną
wodą i delikatnie przygniatamy do dna. Ciasto będzie gotowe do dalszej pracy w momencie, gdy samo wypłynie na powierzchnię
wody.Przełożyć ciasto do miski, podzielić na 3-4 części - jedną wziąć do wyrobienia, pozostałe 3 przykryć szmatką, żeby nie obeschły. Każdą z części rozwałkować na kształt koła i kroić na 8 części (na trójkąty - jak pizzę). Przy zaokrąglonym końcu naszych trójkątów kładziemy łyżeczkę ulubionego
dżemu i rolujemy w stronę szpiczastego końca trójkąta. Po uformowaniu, każdego rogalika smarujemy
żółtkiem i posypujemy gruboziarnistym
cukrem.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Rogaliki muszą się ładnie zarumienić w piecu.Smacznego :)P.S. Najlepsze są te wyjęte prosto z pieca, jeszcze parzące w palce ;)


