ßßß
Składniki:3 szklanki mąki1 kostka miękkiej margaryny1 jajo2 płaskie łyżki cukru5 dkg drożdży1/2 szklanki mlekaszczypta soliulubiony dżem1 żółtkogruboziarnisty cukier do obtoczeniaMąkę przesiewamy i lekko zagniatamy z margaryną.Mleko podgrzewamy (musi być ciepłe, absolutnie nie gorące, bo wtedy nie wyjdzie zaczyn), dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy aż cukier się rozpuści. Wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu drożdży dodajemy je do mąki z margaryną, dodajemy jajko i szczyptę soli i wyrabiamy jednolite ciasto i formujemy z niego kulę, którą topimy w garnku z zimną wodą i delikatnie przygniatamy do dna. Ciasto będzie gotowe do dalszej pracy w momencie, gdy samo wypłynie na powierzchnię wody.Przełożyć ciasto do miski, podzielić na 3-4 części - jedną wziąć do wyrobienia, pozostałe 3 przykryć szmatką, żeby nie obeschły. Każdą z części rozwałkować na kształt koła i kroić na 8 części (na trójkąty - jak pizzę). Przy zaokrąglonym końcu naszych trójkątów kładziemy łyżeczkę ulubionego dżemu i rolujemy w stronę szpiczastego końca trójkąta. Po uformowaniu, każdego rogalika smarujemy żółtkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Rogaliki muszą się ładnie zarumienić w piecu.Smacznego :)P.S. Najlepsze są te wyjęte prosto z pieca, jeszcze parzące w palce ;)

