Nowym produktom w mojej diecie mówię stanowczo TAK ! Wczorajszy obiad udał się obłędnie, smakował jak w eleganckiej restauracji, zachwycał wizerunkiem a przede wszystkim był źródłem najlepszych i najbardziej odżywczych składników. Przedstawiam makaron świderki z sosem a'la Bolognese w wersji dla zdrowego studenta :)Składniki- 50 g makaronu pełnoziarnistego- 100g mięsa mielonego z indyka- 2 pomidory- 2 marchewki- kilka pieczarek (około 6)- 1 cebula- 1 mały koncentrat pomidorowy- 1 kostka rosołowa- 3 krople tabasco- sos sojowy- przyprawa do bolognese- oregano- oliwaPrzygotowanie:Jak zwykle banalnie proste, do wykonania dla każdego kto w kuchni niekoniecznie lubi spędzać dużo czasu :) Obieramy marchew i kroimy ją w krążki lub kostkę (nie robi to różnicy), następnie kroimy pomidory i wrzucamy warzywa do gotującej się wody wraz z kostką rosołową i koncentratem pomidorowym tak aby warzywa były przykryte wywarem. Całość powinna gotować się około 20 minut do miękkości marchewki. Myjemy mięso mielone odcedzamy i doprawiamy przyprawą tak przygotowane wrzucamy na rozgrzaną łyżeczkę oliwy. Pieczarki oraz cebulkę kroimy w kostkę dorzucając je na patelnie z mięsem, w ten sposób dusimy pod przykryciem całość około 15 minut. Wywar z gotującej się marchwi i pomidora odlewamy do osobnej miski zaś warzywa blendujemy na gładki sos, dolewając odlany wcześniej wywar aby miał konsystencje sosu, doprawiamy go tabasco i sosem sojowym. Na koniec Gotujemy makaron około 10 minut w osolonej wodzie a sos pomidorowo-marchewkowy wlewamy na patelnie z mięsem, cebulą i pieczarkami. Podgrzewamy całość i podajemy na ugotowanym makaronie.Smacznego :)