Wykonanie
Dzisiaj zabrałam się w końcu za cisto
drożdżowe. Ostatnio kupiłam
drożdże, więc trzeba je było wykorzystać. I oto powstały buły nadziewane
dżemem jagodowym. A buły wyszły przepyszne. A że jestem
drożdżowym łasuchem, to nie mogłam się doczekać wyjęcia tych pyszności z piekarnika :).Ze szklanką
mleka, jak znalazł :).

Składniki:50 g
drożdży500 g
maki (3 szklanki + 2 łyżki)100 g
cukru3
żółtkaszklanka letniego
mleka60 g roztopionego, letniego
mleka (porządna kopiasta łyżka)
cukier waniliowyDodatkowo:pół słoika
dżemu jagodowegotłuszcz do wysmarowania blachy + odrobina
mąkibiałka do wysmarowania bułeczekWykonanie:
Mąkę przesiewamy.Rozczyn:
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy szklankę
mąki i zalewamy
mlekiem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min (przykryty ściereczką).Następnie do reszty przesianej
maki, wymieszanej z
cukrem waniliowym, dajemy rozczyn,
żółtka roztrzepane na puszystą masę z
cukrem. Wszystko zagniatamy, następnie dodajemy tłuszcz i ugniatamy ciasto dokładnie. Do momentu, aż całe ciasto ładnie poodchodzi od ścianek miski i nie będzie nam się kleiło do rąk. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min, aż podwoi swoją objętość.Następnie jak już nam urośnie odrywamy od całości po kawałku ciasta, lekko go spłaszczamy na stolnicy. Nakładamy trochę
dżemu i dokładnie zlepiamy. Spód (miejsce zlepienia) lekko oprószyć
mąka i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Tak robić, aż do wykończenia ciasta.Blachę odstawić, aż bułeczki podwoją swoją objętość.Następnie smarujemy je roztrzepanym
białkiem.Do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni wkładamy nasze bułeczki i pieczemy jakieś 40 minut.Następnie wcinamy na ciepło lub jak trochę ostygną :).Smacznego :)

* ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i mi się trochę spiekły, dlatego obniżę ją następnym razem do 190 stopni.