ßßß
Składniki:50 g drożdży500 g maki (3 szklanki + 2 łyżki)100 g cukru3 żółtkaszklanka letniego mleka60 g roztopionego, letniego mleka (porządna kopiasta łyżka)cukier waniliowyDodatkowo:pół słoika dżemu jagodowegotłuszcz do wysmarowania blachy + odrobina mąkibiałka do wysmarowania bułeczekWykonanie:Mąkę przesiewamy.Rozczyn:Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę mąki i zalewamy mlekiem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min (przykryty ściereczką).Następnie do reszty przesianej maki, wymieszanej z cukrem waniliowym, dajemy rozczyn, żółtka roztrzepane na puszystą masę z cukrem. Wszystko zagniatamy, następnie dodajemy tłuszcz i ugniatamy ciasto dokładnie. Do momentu, aż całe ciasto ładnie poodchodzi od ścianek miski i nie będzie nam się kleiło do rąk. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min, aż podwoi swoją objętość.Następnie jak już nam urośnie odrywamy od całości po kawałku ciasta, lekko go spłaszczamy na stolnicy. Nakładamy trochę dżemu i dokładnie zlepiamy. Spód (miejsce zlepienia) lekko oprószyć mąka i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Tak robić, aż do wykończenia ciasta.Blachę odstawić, aż bułeczki podwoją swoją objętość.Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem.Do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni wkładamy nasze bułeczki i pieczemy jakieś 40 minut.Następnie wcinamy na ciepło lub jak trochę ostygną :).Smacznego :)
* ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i mi się trochę spiekły, dlatego obniżę ją następnym razem do 190 stopni.