Wykonanie
Moje
drożdżowe szaleństwo trwa, i z czystym sumieniem
mogę rzec, że ten miesiąc miałam mocno
drożdżowy. Dla mnie bomba, bo uwielbiam, drożdżówki, i
drożdżowe ciacha. Bułeczki są fajne, najlepiej smakują z
mlekiem na śniadanie, i cały poprzedni weekend tak właśnie wyglądały moje śniadania, z dodatkiem
serka waniliowego. Pycha :).

Składniki:(na ok.30 drożdżówek)1kg
mąki80g
drożdży1/2l
mleka4
żółtka120g
cukru100g
masłaszczypta
solicukier waniliowybiałko do wysmarowania bułeczekodrobina tłuszczu do brytfankiWykonanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski.Rozczyn:
Drożdże kruszymy do pojemnika, dodajemy łyżkę
cukru, dwie łyżki
mąki i szklankę letniego
mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy (przykryte ściereczką), aż podwoi swoją objętość. Mniej więcej na ok.30 minut.Do przesianej
mąki dodajemy
cukier waniliowy,
sól i
cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn,
żółtka i resztę
mleka, oraz roztopione letnie
masło. Wyrabiamy ciasto dokładnie go ugniatając. Zagniatamy je, aż uzyskamy gładką jednolitą konsystencje. Ciasto powinno odchodzić od miski i nie przyklejać się nam do rąk. (Ugniatamy jakieś 6-8 minut). następnie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce, aż dobrze podrośnie. Następne 30-40 min.Kiedy nasze ciasto już mocno podrośnie, rwiemy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki. Kładziemy na nasmarowaną
masłem blachę.Następnie odstawiamy, aby podwoiły swoją objętość i pieczemy ok. 25 min w 200 stopniach.Smacznego :)

*Przepis analogiczny do przepisu drożdżówki z
dżemem i kruszonką tylko takie pychotki, bez nadzienia. Idealne na słodkie kanapeczki.