ßßß
Składniki:(na ok.30 drożdżówek)1kg mąki80g drożdży1/2l mleka4 żółtka120g cukru100g masłaszczypta solicukier waniliowybiałko do wysmarowania bułeczekodrobina tłuszczu do brytfankiWykonanie:Mąkę przesiewamy do dużej miski.Rozczyn:Drożdże kruszymy do pojemnika, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i szklankę letniego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy (przykryte ściereczką), aż podwoi swoją objętość. Mniej więcej na ok.30 minut.Do przesianej mąki dodajemy cukier waniliowy, sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn, żółtka i resztę mleka, oraz roztopione letnie masło. Wyrabiamy ciasto dokładnie go ugniatając. Zagniatamy je, aż uzyskamy gładką jednolitą konsystencje. Ciasto powinno odchodzić od miski i nie przyklejać się nam do rąk. (Ugniatamy jakieś 6-8 minut). następnie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce, aż dobrze podrośnie. Następne 30-40 min.Kiedy nasze ciasto już mocno podrośnie, rwiemy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki. Kładziemy na nasmarowaną masłem blachę.Następnie odstawiamy, aby podwoiły swoją objętość i pieczemy ok. 25 min w 200 stopniach.Smacznego :)
*Przepis analogiczny do przepisu drożdżówki z dżemem i kruszonką tylko takie pychotki, bez nadzienia. Idealne na słodkie kanapeczki.