Wykonanie
Pyszny makowczyk z domową masą
makową. Pycha :DSkoro na blogu pojawił się przepis na masę
makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam
drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty).

Składniki:50 g
drożdżykubek
mlekajajożółtko3 łyżki
cukruszczypta
soli himalajskiej
cukier waniliowyodrobina
kurkumyok. 100 g
masła stopionegoDodatkowo:
białko do posmarowania
mak do dekoracji
lukier czekoladowy gotowy z
torebki (kiedyś kupiła to się przydał)domowa masa makowaWykonanie:
Mąkę przesiać do miski.Szklankę
mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać pokruszone
drożdże, 1/2 kubka letniego
mleka, łyżkę
cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia.Do
mąki w misce dać
cukier,
sól,
cukier waniliowy i
kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić
jajko i
żółtko, zagniatać ciasto, dać
masło i tyle
mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia, na 1 do 1,5 godzinki.Następnie podzielić na dwie części, i z każdą rozwałkować na dwa większe prostokąty.Następnie dać na nie masę
makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować
białkiem górę makowców.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś 50 minut. Wyjąć na ciepły nałożyć
lukier i ozdobić
makiem.Smacznego :D