Wykonanie
Bardzo lubię buszować po ciociny starych książkach i wynajdywać stare przepisy. Tak też było i z tym oto przepisem. Do tej
pory widziałam
amoniak przekładanego z kruchego ciasta (który czeka w kolejce, aby go upiec), ale nie widziałam ciasta ucieranego z dodatkiem
amoniaku. Więc jak zobaczyłam taki oto przepis to postanowiłam go wypróbować. I oto i on. Pyszny, szybki przepis na podwieczorek z
kubkiem mleka,
kawy,
herbaty, czy
czekolady jak kto lubi. Polecam fajne, mięciutkie i bardzo proste ciacho :). A ja zakupiłam
amoniak więc trochę szaleje.A jak wam wczoraj minęły mikołajki ?. Ja byłam z rodzinką na opuźnionej barbórce i właśnie tam zrobiłam to ciacho. Cioci smakował. Zrobiłam również tort, który ucieszył cioteczkę, przepis na tort już niedługo na blogu.

Składniki:6 jaj1 . 5 szklanki pudru2 szklanki
mąkiłyżeczka
amoniaku (taka porządna)100 g
margarynyDodatkowo:3 łyżki czubate
powideł śliwkowychWykonanie:
Białka utrzeć z
cukrem pudrem (przesianym).
Żółtka dodawać partiami.
Mąkę przesiać z
amoniakiem, następnie dodawać powoli do masy.Następnie pokrojone w kosteczkę
masło.Podzielić na dwie części.Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25 minut.Tak też zrobić z drugą częścią ciasta,Po upieczeniu zdjąć z papieru i studzić.Na dolny blat nałożyć powidła i rozsmarować. Przykryć drugim blatem. Docisnąć i odstawić.Ciasto można posypać po wierzchu
cukrem pudrem, jak ma ktoś na to ochotę :).Smacznego :)