Wykonanie
Moja mama bardzo lubi orzechowca, wcześniej robiła go z innego przepisu, ale ja go nigdy nie robiłam, więc na ten przepis poczekacie trochę, zresztą robi się go w 2 weekendy jak się nie
mylę:)Ten przepis został znaleziony przeze mnie w jakiejś gazecie jakoś w grudniu (wiem, mało precyzyjne ale nie pamiętam skąd go mam, przepisałam go tamtego dnia mamie i wysłałam mailem).Ciasto jest bardzo dobre, słodkawe i kruche ;)

Składniki:600g
mąki3/4szkl.
cukru + 4 łyżki2
jajka + 2
żółtka300g
margaryny320ml
mleka +3 łyżki3 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 opakowanie
cukru wanilinowego200g posiekanych
orzechów włoskich1 opakowanie budyniu
śmietankowego (z
cukrem)1 puszka gotowej masy krówkowejPrzygotowanieZ
mąki, 3/4szkl.
cukru,
jajek,
żółtek, 200g pokrojonej
margaryny, 3 łyżek
mleka,
miodu,
sody i
cukru wanilinowego zagnieść gładkie ciastoCiasto podzielić na 3 części i wyłożyć do 3 blaszek o jednakowych wymiarach, resztę
cukru i
margaryny oraz
orzechy włoskie zagotować , mieszając.Lekko przestudzoną masę
orzechową równomiernie rozprowadzić na jednym z ciast e formie, placki piec kolejno po ok 15 min w temp 180st CZ reszty
mleka i budyniu przygotować gęsty krem, a następnie ostudzić go, mieszając od czasu do czasu. Gdy ostygnie,
budyń wyłożyć na placek.Krem budyniowy przykryć drugim ostudzonym plackiem. Następnie na jego wierzchu łyżką rozprowadzić gotową masę
krówkową.Na masę
krówkową wyłożyć placek z masą
orzechową lekko dociskając do pozostałej części. Całość wstawić do lodówki aż stężeje.Smacznego:)