Sałatka z czerwonymi buraczkami z kapustą, marchewką i cebulą to jedna z naszych ulubionych sałatek obiadowych, przygotowywanych w słoiczkach na zimę.Składniki:1 kg buraczków czerwonych1 kg marchewki1 kg cebuli1 kg kapusty białej8 szklanek wody ( 2 litry )5 łyżek cukru ( ok. 100 g )1,5 łyżki soli ( ok. 30 g )6 listków laurowych10 ziaren ziela angielskiego1 szklanka octu 10 % ( 250 ml )Buraczki surowe i marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kapustę szatkujemy a cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier i sól, dodajemy pokruszone listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy około 25-30 minut by warzywa zrobiły się miękkie, pod koniec dodajemy szklankę octu i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotową sałatkę nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy jeszcze około 5 minut