ßßß Cookit - przepis na Buraczki raz! ... czyli ... Zupa buraczkowa - krem

Buraczki raz! ... czyli ... Zupa buraczkowa - krem

nazwa

Wykonanie

Buraczki kocham najbardziej na świecie. Ostatnio zainspirowana komentarzem jednego z czytelników zakisiłam sok z buraków w ramach eksperymentu … Co z tego wyszło możecie przeczytać tutaj pod całym tekstem w komentarzach :) jeżeli jesteście ciekawi. Jedno jest pewne – buraczki są zdrowe, pyszne i zbliżają ludzi jak się okazuje.
A dziś w ten pochmurny i dżdżysty poranek zabrałam się do przygotowywanie aromatycznej zupy krem z buraczków, a żeby była rozgrzewająca to dodałam do niej odrobinkę imbiru.
Jak wykonać:
przepis na jedną porcję
3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone wcześniej buraki
1 ugotowana lub upieczona wcześniej marchewka
1 ugotowany ziemniak
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki zielonej kolendry lub zielonej pietruszki
1 łyżeczka śmietanki
1 łyżeczka masła
1 -2 szklanka bulionu warzywnego
sól, biały pieprz i cukier(opcjonalnie) do smaku
1-2 łyżki cytryny
Jak wykonać:
Umyte warzywa posmarowałam delikatnie oliwą i upiekłam w piekarniku. Można je również ugotować.
Po wystudzeniu obrać warzywa ze skórki i pokroić w kostkę lub w talarki, włożyć do garnka, w którym uprzednio na rozgrzanym maśle przesmażona została delikatnie gorczyca z imbirem (tylko tak by nad patelnią unosił się delikatny zapach maślano-imbirowo-gorczycowy i aby masło się nie przypaliło). Po tym zabiegu wymieszać warzywa z masłem i przyprawami,
a następnie zalać je wywarem tylko w takiej ilości aby przykrył warzywa. Zagrzać ale raczej nie gotować. Następnie zmiksować lub przełożyć do blendera i zblendować . Zieloną kolendrę lub natkę można podać na końcu – posypując nią zupę lub można zblendować/ zmiksować ją razem z warzywami. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszając wszystko bardzo starannie.
Lubię kiedy zupa krem z buraczków ma ostry wyrazisty kwaskowaty smak dlatego soku z cytryny sobie nie żałuję. Czasami dodaję też gęstego octu balsamicznego. Wykańczam kleksem kwaśnej śmietany.
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2015/10/buraczki-raz-czyli-zupa-buraczkowa-krem.html