ßßß Cookit - przepis na Pigwa smażona w cukrze (do ciast)

Pigwa smażona w cukrze (do ciast)

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się Święta, czas keksów, makowców i serników. Do tych ciast dodajemy dużo bakalii, a niestety często ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Wydawałoby się, że powinny być zdrowe i bezpieczne, a różnie z tym bywa... Dlatego jeśli tylko się da, warto przygotować coś, co będzie pysznym dodatkiem: owoce pigwy smażone w cukrze. Co więcej - będą dwie pieczenie przy jednym ogniu, bo zanim powstały te pyszne kandyzowane słodkości, zrobiłam jeszcze syrop z pigwy, idealny do herbaty. Zajrzyjcie najpierw, jak robiłam syrop - to co prawda przepis na syrop z pigwowca, ale sposób jest taki sam. Potem odsączcie porządnie owoce i zaczynamy :)
Owoce można dodatkowo aromatyzować sokiem z pomarańczy, cynamonem, wanilią czy anyżem, wystarczy dodać je w trakcie smażenia.
Składniki :
ok. 1 kg owoców pigwy po wygotowaniu w syropie,
ok. 2 szklanek cukru
odrobina wody
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Na głęboką patelnię wlewam wodę - tyle, żeby przykryła dno. Wsypuję szklankę cukru, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam wszystko i mieszam do rozpuszczenia cukru. Wsypuję owoce z syropu (w drobniutkich kawałkach) i regularnie mieszając smażę, aż woda wyparuje. Zmniejszam ogień, posypuję owoce częścią pozostałego cukru i smażę dalej, mieszając. Powtarzam tę czynność aż do wykończenia cukru. Owoce powinny stać się szkliste. Gorące zamykam w słoikach.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/11/pigwa-smazona-w-cukrze-do-ciast.html