Wykonanie
W jesienne wieczory lubię siedzieć w domu i czytać książkę, a wtedy popijać gorącą
herbatę, najlepiej zieloną. Kiedy jednak mam ochotę na towarzystwo zapraszam znajomych i wtedy rozmawiamy lub gramy w najróżniejsze gry. Dobrze jest wtedy coś przekąsić. Mam propozycję dwóch dipów, które podaję do
surowych warzyw pokrojonych w słupki np
marchew,
ogórek,
papryka lub w różyczki jak np
surowy kalafior czy
brokuł. A może ktoś zaproponuje jakiś inny dodatek do tego dipu?W następnym
poście zamieszczę przepis na drugi dip -
dyniowy.Oba smaki bardzo kojarzą mi się z jesiennymi wieczorami.Składniki:500 ml
jogurtu greckiego2 łyżki soku z
buraka1 łyżeczka
octu balsamicznegosólkolorowy pieprz (najlepiej świeżo zmielony)1 ząbek
czosnkuJogurt grecki wymieszaj z
sokiem z
buraka ( może być wyciśnięty samodzielnie, albo kupiony w sklepie), tak aby nie było grudek. Dodaj zmiażdżony
czosnek,
ocet oraz
sól do smaku. Posyp świeżo zmielonym
pieprzem. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.