Wykonanie
Uwaga! Może być gorąco! Dziś propozycja na
śniadaniowego tosta z pastą
awokado. Pikanterii dodaje obecność
papryczki jalapeno. Oczywiście możesz jej dodać tyle ile lubisz, więc możesz kontrolować ostrość. Jednak, proszę, nawet jeśli nie lubisz pikantnych smaków, dodaj choć trochę tej papryczki, nada ona charakterystycznego smaku i zapewniam - będzie warto! :-) Ja podaję moje proporcje, dla mnie średnio ostre ale zdaję sobie sprawę, że to jest kwestia mocno indywidualna.Jadam głównie
ciemne pieczywo - tutaj użyłam
chleba razowego z
ziarnami słonecznika, jednak nada się każdy inny, nawet
bułka.

Składniki:1 dojrzałe
awokado1/2
limonki1/2 średniej
papryczki jalapeno bez pestek1/2
papryki czerwonej2-3
pomidorki koktajlowe
sólpieczywo na tostyRozgnieć widelcem
awokado, a następnie wyciśnij sok z połowy
limonki i wymieszaj. Pokrój
papryki i
pomidorki w bardzo drobną kostkę. Do krojenia
ostrych papryk używam zawsze rękawiczek, gdyż łatwo można ich sok wetrzeć w twarz lub oczy, a to bardzo
szczypie ( zaufaj mi, niestety wiem to z doświadczenia:-)). Warzywa wmieszaj w
awokado,
posól i posmakuj. Zawsze możesz dodać więcej któregoś ze składników, tak by Tobie smakowało.
Chleb pokrojony umieść w tosterze, a w tym czasie pasta się "przegryzie". Na koniec najprostrza czynność - rozsmaruj pastę na toście i możesz już zacząć się delektować.Ja byłam w zielono-czerwonym niebie!Smacznego!