ßßß
Składniki:ok.400g filetu z dorsza (lub innej ulubionej ryby)opakowanie ciasta francuskiegosól, pieprzsok z cytrynyjajko do posmarowaniamrożony szpinakser fetapieprzząbek czosnku (możemy pominąć)
Filet kroimy na potrzebną ilość równych kawałków. Z każdej strony posypujemy odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przyrządzoną rybę odstawiamy do lodówki na ok. 30minut.Szpinak rozmrażamy i podgrzewamy w rondlu, na małym ogniu. Często mieszamy, aby się nie przypalił. Doprawiamy pieprzem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku, mieszamy. Dodajemy rozdrobnioną fetę i gotujemy do połączenia się składników.Ciasto francuskie rozwijamy, możemy je lekko rozwałkować. Kroimy na równe części (tyle ile filetów). Na ciasto francuskie kładziemy kawałek ryby, które składamy w małą paczuszkę (dobrze sklejamy brzegi).Gotowe paczuszki wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem z dodatkiem odrobiny wody.Pieczemy w temp.200-220stopni przez 20 minut (piekarnik najlepiej ustawić na ogrzewanie z góry i dołu).Gotową rybę wykładamy na podgrzany szpinak z fetą.
Smacznego :)