Wykonanie
Uwielbiam promocje na
ryby, wtedy można znaleźć naprawdę przeróżne gatunki ryb. Moją ostatnią zdobyczą jest
polędwica z
dorsza, czyli najlepsza i najdelikatniejsza część
ryby. Taki okaz zasługuje na smaczne potraktowanie.Moją propozycją jest
dorsz w cieście francuskim podany ze
szpinakiem z
fetą.

Składniki:ok.400g
filetu z dorsza (lub innej ulubionej
ryby)opakowanie
ciasta francuskiegosól,
pieprzsok z cytrynyjajko do posmarowania
mrożony szpinakser fetapieprzząbek
czosnku (możemy pominąć)

Filet kroimy na potrzebną ilość równych kawałków. Z każdej strony posypujemy odrobiną
soli,
pieprzem oraz skrapiamy
sokiem z cytryny. Tak przyrządzoną
rybę odstawiamy do lodówki na ok. 30minut.
Szpinak rozmrażamy i podgrzewamy w rondlu, na małym ogniu. Często mieszamy, aby się nie przypalił. Doprawiamy
pieprzem oraz wyciśniętym ząbkiem
czosnku, mieszamy. Dodajemy rozdrobnioną
fetę i gotujemy do połączenia się składników.
Ciasto francuskie rozwijamy, możemy je lekko rozwałkować. Kroimy na równe części (tyle ile filetów). Na
ciasto francuskie kładziemy kawałek
ryby, które składamy w małą paczuszkę (dobrze sklejamy brzegi).Gotowe paczuszki wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym
jajkiem z dodatkiem odrobiny
wody.Pieczemy w temp.200-220stopni przez 20 minut (piekarnik najlepiej ustawić na ogrzewanie z góry i dołu).Gotową
rybę wykładamy na podgrzany
szpinak z
fetą.

Smacznego :)