Wykonanie
Składniki:( na 12 porcji)- 200 g
suchej soczewicy,- 4
marchewki (ok. 240 g),- 1
cebula (ok. 60 g),- 1 łyżka
oleju rzepakowego (ok. 12 g)- 3
jajka (ok. 180 g),- 1 łyżka
słodkiej papryki,- 1 łyżka
curry,- 1 ząbek
czosnku,-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania:1. Gotujemy
soczewicę na papkę (ok. 30 min) i odsączamy.2.
Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach.3. Kroimy drobno
cebulę i smażymy na
oleju.4. Mieszamy odsączoną
soczewicę z
marchewką, jakami,
cebulą i
przyprawami.5. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 190⁰C przez ok. 45 min.
Pasztet jest bogaty w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który
daje uczucie sytości,- kwas foliowy (pochodzący z
soczewicy), który reguluje pracę układu nerwowego,- β- karoten (pochodzący z
marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 72 gEnergia: 93 , 13 kcal
Białko: 6,42 gTłuszcze: 3 , 16 gWęglowodany: 11 , 74 gBłonnik pokarmowy : 2 , 22 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza