Wykonanie
Składniki(na 12 sztuk)- 1 szklanka
czerwonej soczewicy (ok. 180g),- 2
marchewki (ok. 90g),- 2 ząbki
czosnku- 1
cebula(ok. 40g),- 3 łyżki
kaszy manny (ok. 36g),- 1 łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g)-
pieprz,
sól,
curry,
kurkuma,
papryka słodka i ostra.Sposób przygotowania1.
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach
wody.2.
Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.3. Do ugotowanej
soczewicy dodajemy startą
marchewkę,
kaszę mannę, wyciśnięty
czosnek, pokrojoną drobno
cebulę i
przyprawy.4. Mieszamy całość dokładnie, w razie potrzeby dodajemy więcej
kaszy manny.5. Masę odstawiamy na 15-30 minut.6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
olejem.7. Formujemy kotleciki i pieczemy ok. 15-20 min.
Kotleciki są bogate w:- cynk (pochodzący z
soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,- β-karoten (pochodzący z
marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednego kotlecika:
Porcja waży: ok. 50 gEnergia: 66 , 9 kcal
Białko: 4,2 gTłuszcze: 1 , 0 gWęglowodany: 11,8gBłonnik pokarmowy : 1 , 8 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza