Wykonanie
Składniki(na 12 sztuk)- 1 szklanka
ciecierzycy (ok. 180g),- 2 ząbki
czosnku- 1
cebula (ok. 40g),- 1 łyżka
kaszy manny (ok. 12g),- 1 łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g)-
pieprz,
sól,
curry,
kurkuma,
papryka słodka i ostra.Sposób przygotowania1.
Ciecierzycę płuczemy i moczymy przez noc w 2 szklankach
wody.2.
Ciecierzycę gotujemy do miękkości.3.
Cecierzycę miksujemy i dodajemy
kaszę mannę, wyciśnięty
czosnek, pokrojoną drobno
cebulę i
przyprawy.4. Mieszamy całość dokładnie w razie potrzeby dodajemy więcej
kaszy manny.5. Masę odstawiamy na 15-30 minut.6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
olejem.7. Formujemy kotleciki i pieczemy ok. 15-20 min.
Kotleciki są bogate w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości,- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny.Wartość odżywcza jednego kotlecika:
Porcja waży: ok. 50 gEnergia: 63 , 4 kcal
Białko: 3,0 gTłuszcze: 1 , 4 gWęglowodany: 10,0gBłonnik pokarmowy : 2 , 3 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza