Wykonanie
Składniki:(na 14 sztuk)- opakowanie
drożdży suszonych (7g),- 2 szklanki
mąki pełnoziarnistej (260g),- 150 ml ciepłej
wody,- ½ łyżeczki
soli,- 2 łyżki
oliwy z oliwek (20g),- łyżka
ziół prowansalskich,- 3 ząbki
czosnku,- 1
żółtko do posmarowania (20g)- łyżka
sezamu do posypania (10g)Sposób przygotowania1. Mieszamy
mąkę z
drożdżami,
solą,
oliwą z oliwek,
ziołami, wyciśniętym
czosnkiem i letnią
wodą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.2. Ciasto dzielimy na 14 części i każdą rolujemy w cienkie wałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.3. Grissini smarujemy roztrzepanym
żółtkiem i posypujemy
sezamem.4. Pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 10-15 min.

Grissini są bogate w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 30 gEnergia: 70 , 76 kcal
Białko: 2,41 gTłuszcze: 2 , 00 gWęglowodany: 12 , 65 gBłonnik pokarmowy : 1 , 98 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza