Wykonanie
Składniki:(na 10 porcji)- szklanka
mąki razowej (130g)- szklanka płatów owsianych (110g)- ½ szklanki
cukru (100g)- 2 płaskie łyżeczki
sody- 3
jajka (180g)- ½ szklanki
oleju rzepakowego (100 ml)- garść
suszonej żurawiny (40g)- 10
suszonych moreli, pokrojonych w kosteczkę (100g)- ½ szklanki
wiórków kokosowych (45g)- ½ szklanki
orzechów włoskich, pokruszonych (50g)- ½ tabliczki posiekanej
gorzkiej czekolady (50g)- 1/2 łyżeczki zmielonego
cynamonu- ziarenka
laski wanilii,Sposób przygotowania:1. W misce mieszamy
mąkę,
płatki owsiane,
cukier,
sodę,
suszoną żurawinę,
suszone morele,
wiórki kokosowe,
orzechy,
czekoladę,
cynamon i ziarenka
wanilii.2.
Jajka miksujemy z
olejem.3. Łączymy składniki mokre z suchymi.4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 min.
Keks jest bogaty w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- witaminę C (pochodzącą z
suszonej żurawiny), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- magnez (pochodzący z
orzechów włoskich i
czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 90 gEnergia: 353 , 00 kcal
Białko: 7,06 gTłuszcze: 20 , 85 gWęglowodany: 39 , 11 gBłonnik pokarmowy : 4 , 66 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza