Wykonanie
Szparagi konserwowe zimową
porą to wspaniały rarytas. Zaletą tego przepisu jest to, że nawet jeśli będziemy
mieli łykowate i nieobrane
szparagi, to w zalewie do jesieni zrobią się jędrne i kruche. Są wspaniała przekąską i dodatkiem do kanapek.
2 kg
szparag2 litry
wody1/5 szklanki
cukru2 łyżki
soli3/4 szklanki
octu3
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegoSzparagi bez obierania pokłaść w słoiki. Składniki zalewy zagotować i wlać do słoików, zakręcić i pasteryzować (gotować) przez 20 minut.Słoiki muszą stać w słoikach przynajmniej 2 miesiące aby stały jędrne i kruche, najlepsze są jesienią i zima, oczywiście zakładając, ze przygotowaliśmy je wiosną.Może się okazać, że na 2 kg
szparag zalewy może być za dużo lub za mało, wszystko zależy od tego jak duże mamy słoiki i jak grube
szparagi.